Produeix la teva
pròpia energia
Collabora per a un
món més sostenible
Projecta una imatge
innovadora
Augmenta el valor del
teu negoci o habitatge
Assessorament
personalitzat
Estudi i disseny
de la instal·lació
Descobreix totes
les possibilitats
per finançar
la instalació
Terminis
d’amortització
cada vegada
més atractius
El procés és molt senzill i fàcil d’entendre
Amb l’energia que generis i no consumeixis, podràs aconseguir un estalvi extra en la teva factura
Compensació simplifica: La forma més senzilla per a produir la teva pròpia energia i beneficiar-te compensant l’energia que no consumeixis* i lliuris a la xarxa.Fins al límit de l’import econòmic de l’energia consumida en aquest mes.
Venda d’energia: Si ets un gran productor, també tenim solucions que s’adapten a tu. Més informació aquí
L’autoconsum consisteix a utilitzar la radiació que prové del Sol per generar electricitat, que pot ser utilitzada per a qualsevol fi, és a dir, el fet de produir la nostra pròpia energia es coneix amb el nom d’autoconsumir. Qualsevol equip o instal·lació que consumeixi electricitat pot ser proveït per una instal·lació d’autoconsum.
Podem fer dues classificacions de les tipologies d’autoconsum: “Autoconsum individual” o “Autoconsum col·lectiu” i, d’altra banda, “Autoconsum amb excedents” o “Autoconsum sense excedents”. Sempre que parlem d’autoconsum, ens referim a instal·lacions a les quals, a més, hi haurà un subministrament elèctric donat d’alta o activat i la fi de les quals és el de complementar el proveïment d’energia que proporciona la instal·lació solar, en els moments en els quals la instal·lació produeix poc pel descens de radiació, a la nit o simplement quan tota la demanda d’energia no pugui ser coberta per la instal·lació solar.
Parlem d’autoconsum individual quan la instal·lació s’utilitza per proveir d’energia un únic consumidor o, el que és el mateix, quan hi ha només un punt de subministrament donat d’alta i associat a aquesta instal·lació. Quan hi hagin diversos consumidors o diversos punts de subministrament vinculats a una instal·lació d’autoconsum, llavors estarem parlant d’“Autoconsum col·lectiu”. Per exemple, una comunitat de propietaris, o una urbanització a la qual hi hagin diversos subministraments donats d’alta i que decideixen compartir una instal·lació solar per repartir-se entre tots l’energia que genera, serà considerada com una instal·lació d’autoconsum col·lectiu.
Es pot afirmar que una instal·lació d’autoconsum té excedents quan el consumidor no és capaç d’aprofitar-ne tota l’energia generada i, per tant, li sobra, és a dir, que tindrà un excés de producció. És possible que la instal·lació no tingui excedents. Això pot passar en dues possibles situacions: d’una banda, quan el consumidor sigui capaç de consumir tota l’energia generada per la instal·lació, bé perquè aquesta està molt ben dimensionada i el patró de consum s’ajusti molt a la corba de producció, o bé perquè té un consum molt elevat i la instal·lació només aconsegueixi proporcionar un % petit de l’energia necessària a causa d’un espai escàs per col·locar panells.
L’energia que s’aboca a la xarxa podrà gestionar-se de dues formes: podrà compensar-se en la factura de subministrament (compensació simplificada), o bé podrà fer-se un contracte de venda d’energia, i per a això caldrà donar-se d’alta com a productor i es cobrarà aquesta energia al preu que cada mes determini el pool energètic. Una altra possibilitat per gestionar els excedents és emmagatzemar l’energia que sobra en bateries per tenir-la disponible quan sigui necessària.
Un autoconsumidor podrà acollir-se a la compensació d’excedents quan la instal·lació de producció sigui menor o igual a 100 kW; en el cas que la potència sigui superior a 100 kW, l’energia es vendrà al mercat per mitjà d’un contracte de representació de mercat formalitzat amb la comercialitzadora.
A la factura, es durà a terme una valoració dels excedents a un preu estipulat prèviament que, en el cas de Feníe Energía, és de 0,049 €/kWh. La compensació consisteix a valorar els excedents a aquest preu per posteriorment restar-lo de la factura. El consumidor continuarà pagant la part fixa del rebut, és a dir, el terme de potència i els impostos i, com a màxim, podrà compensar-se l’import corresponent a la part variable de la factura, és a dir, a l’import dels kWh consumits. Aquesta part mai podrà negativa i, per tant, la quantitat màxima a compensar serà la que faci que aquest import sigui zero. Es tracta d’una compensació en termes econòmics més que energètics.
Una instal·lació d’autoconsum està formada per diversos elements:
Com en tota instal·lació elèctrica, hi haurà cablejat i proteccions per a les línies elèctriques.
El preu d’una instal·lació d’autoconsum pot oscil·lar depenent de diversos factors, per exemple, el tipus d’estructura que s’utilitzi, la qualitat dels components, com ara els panells, i l’inversor solar. El que importa d’una instal·lació d’autoconsum no és valorar el preu, si no dur a terme un estudi adequat i personalitzat tenint en compte les necessitats del consumidor i que li permeti aprofitar al màxim l’energia generada i augmentar al màxim el percentatge d’estalvi aconseguit.
La superfície que ocupa la instal·lació variarà en funció de la grandària. Per fer-nos una idea, una instal·lació d’1 kWn estaria formada per 2-4 panells en funció de la potència; això vol dir que, per cada kW, ocuparíem una superfície d’entre 4 i 6,5 m².
Per col·locar una instal·lació d’autoconsum, cal fer alguns tràmits la fi dels quals és legalitzar-la i registrar-la davant els organismes corresponents. Depenent de diversos factors, la tramitació pot canviar lleugerament.
SEMPRE, però cal fer un estudi de les necessitats reals que té el consumidor perquè la instal·lació estigui correctament dimensionada i l’aprofitament de l’energia generada sigui el màxim possible. Això permetrà que l’estalvi també sigui el màxim possible. L’estalvi variarà depenent de diversos factors, com ara el patró de consum del client, centralitzar la major quantitat possible d’energia consumida de la fotovoltaica a les hores en les quals més produeix la instal·lació és garantia d’un gran aprofitament de la instal·lació solar i, per tant, garanteix un percentatge elevat d’estalvi.
Quan es parla d’autoconsum, només se’ns ocorre parlar d’avantatges. Pel que fa al medi ambient, amb la generació solar s’aconsegueix evitar l’emissió de CO₂ a l’atmosfera. És molt habitual parlar de tones de CO₂ no emès, però fer un balanç fiable és complicat, ja que depèn de la font d’energia que s’estigui substituint; en termes generals, podem parlar de 0,38 kg de CO₂ per cada KWH generat amb fonts renovables. En la part econòmica, convindria fer distinció entre el tipus de consumidor que decideix autoconsumir l’energia generada per la seva instal·lació solar. Si ens referim a l’un consumidor domèstic, la repercussió econòmica sobre la seva factura és important; podem parlar de valors d’entorn del 20% d’estalvi en factura. En un altre tipus de consumidors, és important no sols valorar l’estalvi monetari, però també és important valorar la repercussió social que pot tenir ser autoconsumidor. A nivell empresarial, no sols és important l’estalvi obtingut en la factura. També és important valorar la repercussió que té que l’empresa tingui imatge d’innovadora a nivell tecnològic o que sigui capaç de gestionar la producció dels seus productes amb fonts d’energies renovables. Podem parlar d’estalvis de fins a un 50% en el consum d’energia, la qual cosa li permet guanyar competitivitat mitjançant la reducció dels costos de producció.